Ahmet Akın’dan Bakan Dönmez’e: “2022’ye İlişkin Kesinti Bilgileri Neden Gizlenmektedir ve Veriler Gizlenerek Ne Amaçlanmaktadır?”
CHP Genel Lider Yardımcısı Ahmet Akın, ülkede elektrik ve doğal gaza yapılan artırımlar nedeniyle derin bir güç yoksulluğu yaşandığını belirterek; Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e “2022 yılına ilişkin kesinti bilgileri neden gizlenmektedir ve veriler gizlenerek ne amaçlanmaktadır? 2022’nin birinci 10 ayında her ay başka farklı kaç elektrik faturası üretilmiş, bu faturaların kaçı vaktinde ödenmemiş, kaçı ödenmediği için aboneye süreksiz olarak kesinti uygulanmıştır” diye sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlardan dolayı enerjiye ulaşamayan yurttaşların sorunlarını Meclis’e taşıdı. Akın, konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Akın’ın önergesinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:
“TÜRKİYE’DE YAŞANAN ENERJİ YOKSULLUĞUNUN BOYUTUNUN NET BİR ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKARILMASI İZLENECEK POLİTİKALAR İÇİN BİR GEREKLİLİKTİR”
“Enerji temel bir insan hakkıdır. Bu ilkeden hareketle vatandaşlarımıza verilen hizmet; kesintisiz ve ulaşılabilir olmalıdır. Vatandaşların faturalarını ödemekte zorlandığı ve 2022 yılı içinde hem doğalgaz hem de elektriğe yapılan zamlar nedeniyle Türkiye’de derin bir güç yoksulluğu yaşandığı ortadadır. Türkiye’de yaşanan güç yoksulluğunun boyutunun net bir formda ortaya çıkarılması izlenecek siyasetler için bir gerekliliktir. Temel bir insan hakkı olan güçte artan fatura meblağlarını ödeyemediği için elektrik ya da doğalgazı kesilen abonelere ait 2022 yılında her ay Cumhurbaşkanlığı İrtibat Merkezi (CİMER) yönelttiğimiz sorulara tam karşılık verilmediği ve bilgilerin gizlendiği anlaşılmaktadır.
“BAKANLIK HER AY YAŞANAN KESİNTİLERİ GİZLEMEYE ÇALIŞMAKTADIR”
Enerji ve Natürel Kaynaklar Bakanlığı’na CİMER üzerinden 2022 yılında Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarına ilişkin her ay ayrı ayrı yönelttiğimiz sorulara gelen yanıtlar; Bilgi Edinme Yasası kapsamında talep ettiğimiz bilgileri içermemektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın aylar sonra verdiği 2022 yılının birinci 7 ayına ait karşılıkta 2022 yılı Ocak-Temmuz devrinde borcu ödemediği için ‘elektrik ya da doğalgazı kesik abone’ sayısını iletmiştir. Talep ettiğimiz bilgi elektrik ya da doğalgazı kesik olan abone sayısı değil, kaç aboneye her ay başka farklı belirtilmek üzere kesinti uygulandığıdır. Bakanlık 7 ay boyunca elektriği ya da doğalgazı kesik olan abone sayısını açıklayıp, her ay yaşanan kesintileri gizlemeye çalışmaktadır.”
Akın, Bakan Dönmez’e şu soruları yöneltti:
“2022 YILINA AİT KESİNTİ BİLGİLERİ NEDEN GİZLENMEKTEDİR VE DATALAR GİZLENEREK NE AMAÇLANMAKTADIR?”
“2022 yılına ait kesinti bilgileri neden gizlenmektedir ve bilgiler gizlenerek ne amaçlanmaktadır? Bilgi Edinme Yasası kapsamında yaptığımız müracaatlarda ‘elektrik ve doğalgaz kesinti sayısı’ sorulmasına rağmen neden ‘elektrik ve doğalgazı kesik abone sayısı’ açıklanmıştır? Türkiye’de 2022 yılında Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında her ay ayrı ayrı kaç elektrik faturası üretilmiş, bu faturaların kaçı zamanında ödenmemiş, kaçı ödenmediği için aboneye geçici olarak kesinti uygulanmıştır? Türkiye’de 2022 yılında Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında her ay farklı başka kaç doğalgaz faturası üretilmiş, bu faturaların kaçı vaktinde ödenmemiş, kaçı ödenmediği için süreksiz olarak kesinti uygulanmıştır? 2021 yılında aylara nazaran ‘Borcundan Dolayı Elektriği/Doğal Gazı Kesik Abone Sayısı’ kaçtır? 2022 yılında aylara nazaran ‘Borcundan Dolayı Elektriği/Doğal Gazı Kesik Abone Sayısı’ kaçtır? 2021 yılında aylara nazaran “Üretilen Fatura Sayısı” kaçtır? “Üretilen Faturalardan Sözleşmesine Göre Yükümlülüklerini Yerine Getirmeyen ve Geçici Kesinti Uygulanan Abone Sayısı kaçtır? 2022 yılında aylara göre ‘Üretilen Fatura Sayısı’ kaçtır? ‘Üretilen Faturalardan Sözleşmesine Göre Yükümlülüklerini Yerine Getirmeyen ve Geçici Kesinti Uygulanan Abone Sayısı’ kaçtır?”