Yol ve sürüş güvenliği için 7 derece ısının altında kış lastiği öneriliyor
Kış lastiğine geçmek için kar yağmasını beklemeyin
Türkiye lastik kesiminin yerli sermayeli başkan markası Petlas, kış şartlarında yol ve sürüş güvenliğinin kıymetini vurguladı. Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü vakitlerde ise kış lastiği kullanımı gerekliliğine dikkat çekti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bildirisi yeterince, yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri ortasında tüm kamyon, cazip, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve arabalarda kış lastiği kullanımı mecburî hale geliyor; özel arabalarda ise kış lastiği kullanımı mecburilik değil, tavsiye olarak yer alıyor. Türkiye lastik dalının yerli sermayeli Ar-Ge başkanı Petlas, toplumsal sorumluluk şuuruyla; kış aylarında sürüş güvenliği için lastik ve araçla ilgili dikkat edilmesi gereken hususları ele alıyor.
“Kış lastiği, sadece karlı zeminler için değildir”
Etkisini hissettirmeye başlayan kış şartlarında, yol ve sürüş güvenliğine daha da fazla hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, kelamlarına şöyle devam etti: “Sürüş güvenliği, aracın yere temas ettiği nokta olan lastiklerden başlar. Yanlışsız mevsimde gerçek lastik kullanımı da araç güvenliğini sağlayan temel unsuruların başında gelir. Bahar ve yaz aylarında kullandığımız standart yaz lastiklerinin performansı ağır kış kaidelerinde kâfi olmaz. Kar lastiği olarak da anılan kış lastiklerinin yalnızca kar yağarken kullanılan lastikler olmadığını belirtmek gerekir. Bilinenin bilakis kış lastikleri sadece karlı ve buzlu yol şartlarında kullanılmak üzere değil, sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğü değişken hava ve yol şartlarında aracın istikrarlı ve inançlı hareket etmesini sağlamak için tasarlanmışlardır. Kış lastikleri özel olarak geliştirilmiş tasarımı ve hamuru ile en düşük hava sıcaklıklarında bile yumuşaklığını ve dayanıklılığını korur. Yaz lastiği ise soğuk havada sertleşir. Kış lastiğini yaz lastiğine nazaran üstün kılansa şoförleri en çok zorlayan ıslak, çamurlu, kaygan, karlı, erimiş karlı ve buzlu tabanlarda kış lastiklerindeki özel karışımın lastiğin sertleşmesini engelleyerek, güçlü çekiş, inançlı frenleme ve viraj alma özellikleriyle istikrarlı ve konforlu sürüş sağlamasıdır”.
Kış lastiğinin taşıması gereken işaretlere de değinen Boran: “Lastiğin kış lastiği olduğunu gösteren Üç Tepeli Kar Tanesi (veya 3PMSF-Three Peak Mountain Snow Flake) işareti, bağımsız kuruluşlar tarafından gerçek kış şartlarında test edildikten sonra lastiğe verilen bir kış lastiği sertifikasıdır ve lastiğin yanak bölgesinde yer alır. Bu işaret lastiklerin kar üzerinde, buzlu yollarda ve düşük sıcaklıklarda güvenlik ve denetim açısından yüksek performans sağladığının göstergesidir. Ağır kış şartlarının karar sürdüğü coğrafyalarda Üç Tepeli Kar Tanesi işaretli lastikler kullanılmalıdır” dedi.
Lastik hava basıncının denetim edilmesinin de sürüş güvenliğini olumsuz etkileyebilecek durumları önlemek için büyük değer taşıdığına dikkati çeken Boran, şoförlerin tüm Türkiye’de en yaygın bayi ağına sahip olan Petlas bayilerine giderek lastik hava basıncı ve diş derinliği denetimi yaptırabileceğini de kelamlarına ekledi. Boran, kış lastiği kullanım avantajlarını şöyle sıraladı:
Yol Hakimiyetini Artırır: Kış lastikleri +7 ile -40 derece ortasındaki sıcaklıklarda sertleşmeyi önleyen yumuşak bir bileşime ve karlı, buzlu yollarda tutunmayı artırıcı kılcal kanallarıyla daha kısa fren aralığı ve yol hakimiyeti sağlar.
Lastiklerin kullanım ömrü uzar: Kışın kış lastiği, yazın yaz lastiği kullanıldığında her iki lastiğin yuvarlanma direnci düşük olacağından kullanım ömrü daha uzun olur.
Yakıt tasarrufu sağlar: Kışın karlı tabanda kış lastiği kullanımı yol tutuşunu artırarak patinajı azalttığı için daha az yakıtla daha uzun yol almanızı sağlar. Yaz mevsiminde kullanılan kış lastiği de yola daha fazla tutunma sağlayacağı için daha fazla yakıt sarfiyatına sebep olur. Bu nedenle kışın kış lastiği yazın yaz lastiği kullanmak çok daha ekonomiktir.
Petlas Glacier W661 ile aracınız kara kışa hazır olsun
Petlas’ın büsbütün yerli Ar-Ge grubu ve işgücü ile geliştirilen kış lastiği Glacier W661, geliştirilmiş sürüş konforu, emniyet ve dayanıklılığı ile göz dolduruyor. Destek nesil ve geniş çelik jenerasyonlar ile eksiz topuk teli ve sert topuk dolgusu sayesinde yüksek süratte stabilite ve konforlu bir sürüş sağlıyor. Bu eserler, tam silikalı sırt karışımı ile düşük sıcaklıklarda esnekliğini müdafaa ve karlı/buzlu tabanlarda yüksek tutunma yeteneğine sahip. Desen dizaynında kullanılan geniş yanal oluklar ve dönme tarafına optimize edilmiş bloklar da karlı tabanlarda yüksek fren emniyeti, Z biçimli ince kerfler ile buzlu ve karlı tabanlarda üstün performans sunuyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı